Wedstrijdzwemmen

Welkom

Wij zijn team ACZ, de wedstrijdafdeling van Capelle aan den IJssel. Ben jij een echte waterrat? Zie je het zwemmen van wedstrijden als serieuze vrijetijdsbesteding of heb je ambitie voor de absolute top? Kom eens langs in Aquapelle!

Onze afdeling neemt deel aan diverse regionale en nationale competities, toernooien en vriendschappelijke wedstrijden. Onze selectie zwemt nationale en internationale wedstrijden. Team ACZ staat onder leiding van gediplomeerde trainers. Onze minioren worden ondersteund door mensen met een achtergrond in het onderwijs en de jeugdzorg.

Plezier hebben vinden we heel belangrijk. De meeste van ons zijn vrienden geworden voor het leven. Wij organiseren regelmatig BBQ’s, teambuilding-uitjes en gaan jaarlijks op kamp. Van 6 tot 99 jaar, alles door elkaar!

ACZ kampioen
wedstrijd zwemmen capelle aan den ijssel

KOM MEEZWEMMEN!

Heb je minimaal een B-diploma en wil je weten of wedstrijdzwemmen bij ACZ iets voor je is? Je bent altijd welkom om een paar keer mee te trainen! Zo kun je zelf ervaren hoe geweldig wedstrijdzwemmen is. 

Stuur een mail naar secretariaat.wedstrijd@acz-capelle.nl voor meer informatie! Ook voor al je vragen!

TRAINING

Alle trainingen vinden plaats in sportcentrum Aquapelle. Afhankelijk van je leeftijd doe je mee met zwemtraining, landtraining en/of krachttraining.

De trainingen worden geschreven aan de hand van een jaarplan passend bij jouw niveau en ervaring. We hebben een wedstrijd- en een techniek-trainingsbad. Aanleren van de juiste techniek vinden we heel belangrijk!

 

wedstrijd zwemmen capelle aan den ijssel
Minioren

Minioren zijn jongens en meisjes tussen 6 en 12 jaar. Bij de minioren vinden we het belangrijk dat jij je fijn en thuis voelt in het water. Je moet niet 3x per week zwemmen, maar dat wil je wel. Je leert namelijk goed starten en alle zwemslagen en keerpunten die je nodig hebt bij wedstrijden.

Wedstrijden zijn leuk, gezellig, in ons thuisbad Aquapelle of in de buurt. Je zwemt altijd samen met je teamgenoten. Bij je eerste wedstrijden, vaak de 25 meter ‘swimkick’ afstanden, zijn we minder streng. Langzaam wordt het serieuzer. Je gaat steeds sneller. Zwem je misschien zelfs in een finale! Medailles vinden we tof, persoonlijke records nog toffer. Voor elke PR krijg je een prestatiekaartje! Je hoort erbij, je wordt gezien. We zijn onvoorstelbaar trots op onze minioren en de ontwikkeling die zij iedere week doormaken.

 

Junioren, Jeugd en Senioren

In de leeftijdsgroepen junioren, jeugd en senioren train je met anderen van gelijke leeftijd, niveau en ambitie. Voor ons is wedstrijdzwemmen een serieuze vrijetijdsbesteding. Voor jou ook? Sluit je aan bij team ACZ! Misschien heb jij het in je om Regionaal of Nederlands Kampioen te worden? Dan stroom je door naar onze selectie! Misschien sta je straks wel op de Olympische Spelen!

Masters

Masters zijn onze ‘oudere’ zwemmers vanaf ongeveer 20-25 jaar. Je kan met elkaar trainen voor masterswedstrijden of zelfs voor kampioenschappen. ACZ kent een leuke diverse groep masterzwemmers die net als de rest van de groep hun eigen ambities en niveau hebben.

 

Trainingstijden

Er is de mogelijkheid om 3 keer per week een uur te zwemmen in Aquapelle. Dit is uit te breiden afhankelijk van je niveau en ambities tot 6 keer per week (totaal 10,5 uur).

De afdeling traint op de volgende momenten:

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zondag

Trainersgroep

De wedstrijdploeg staat onder leiding van meerdere gediplomeerde trainers. Alle trainers hebben een verklaring omtrent gedrag (VOG). Diverse trainers hebben een professionele achtergrond in het onderwijs of jeugdzorg. De trainersgroep bestaat uit:

 • Hoofdtrainer:  Martijn van den Berge
 • Ass. Hoofdtrainer:  Petra van Achteren
 • Hoofd minioren:  Anna Hoogenboezem

Trainers:

 • Christa van Santen
 • Els Lems
 • Emoke Oldenkamp
 • Esther Reinders
 • Jacomar van Zoest
 • John Hoogenboezem
 • Julian van Erk
 • Linda van Dam
 • Mariska Scheel
 • Robbert van Dam
 • Saviël Armand
 • Simone van Engelsdorp
 • Stefan Groen
 • Thamar Karstel

VEILIG SPORTEN

ACZ wil dat iedereen zich thuis voelt en met plezier sport. Wij willen een vereniging zijn waarbij er niet wordt gekeken naar afkomst, geaardheid, geloof of handicap: je mag zijn wie je bent! We houden rekening met elkaars verschillen en omarmen onze gezamenlijke passie voor zwemsporten. Daarbij hoort ook respect en behoorlijk gedrag naar elkaar, officials en kader, bestuur, ouders en supporters, in ons eigen zwembad en daarbuiten. Onze functionarissen (officials, bestuur, technisch kader, teamleiders) hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Is er iets? Bespreek het met iemand die je vertrouwd! Samen komen we er uit. Dit kan ook vertrouwelijk bij onze Vertrouwenscontactpersonen (VCP).

Communicatie

Onze afdeling heeft een whatsappgroep en maakt gebruik van de Teamapp. Op deze manier kunnen we snel informatie delen in een centrale omgeving. Download de app en meldt je aan voor de relevante groepen!

vrijwilligers en officials

Zonder vrijwilligers geen sport. Onze vrijwilligers weten hoeveel energie en voldoening het geeft om onze club vooruit te helpen. Wellicht heb je al een keer een zwemwedstrijd meegemaakt. Het is je toen vast opgevallen dat er veel mensen in “witte pakken” rondlopen. Dit zijn de officials, bestaande uit tijdwaarnemers, keerpuntcommissarissen, kamprechters, een starter, een scheidrechter en de juryleden. Zonder deze vrijwilligers is een wedstrijd niet mogelijk. Bij elke wedstrijd dient iedere vereniging meerdere officials aan te leveren zodat de zwemmers mee kunnen doen.

Mocht je tijdens een wedstrijd op de tribune zitten maar liever een handje uitsteken tijdens zo’n evenement. Dat kan! Wellicht heeft u andere kwaliteiten? Bent u bijvoorbeeld fysiotherapeut, arts, (hobby)fotograaf, jurist, accountant of webdesigner? Je wilt helpen, maar weet niet hoe? Laat het ons via vrijwilligers.wedstrijd@acz-capelle.nl weten! Vele handen maken licht werk! Het hoort er ook een beetje bij toch? Voor niets gaat de zon op.

Wedstrijdcommissie

De wedstrijdcommissie bestaat uit een aantal vrijwilligers die het organisatorische gedeelte van de vereniging op zich nemen. Zij organiseren alle wedstrijden en evenementen.

 • Rutger Dalm
 • Pien Schravesande
 • Bas-Jaap van Ommen

wedstrijdkalender

Hier kunnen jullie de wedstrijdkalender voor het huidige seizoen 2021-2022 vinden. Uitnodigingen voor de wedstrijden waar jullie aan deelnemen ontvangen jullie separaat per email.

Wedstrijd Uitnodigingen

Uitnodigingen voor een wedstrijd ontvang je per mail van de technische commissie.

Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het systeem om je af te melden voor wedstrijden. Tot die tijd kan je je afmelden door een mail te sturen naar tc.wedstrijd@acz-capelle.nl. Vermeld in je mail duidelijk wat je wil. Onderstaande informatie is hierbij nodig:

 • Naam van de zwemmer
 • Naam en datum van de wedstrijd
 • Het programmanummer, de afstand en de slag

CLUBRECORDS

Via bovenstaande links zijn de clubrecords te vinden zoals bekend bij swimrankings.net. Deze clubrecords worden regelmatig geüpdatet. ACZ heeft helaas geen invloed op eventuele onjuistheden.

Interesse?