Menu Sluiten

Wedstrijdzwemmen

Welkom

Op dit deel van de site vind je de informatie over de afdeling wedstrijdzwemmen van de Algemene Capelse Zwemvereniging (ACZ) uit Capelle aan den IJssel. Dit deel is bedoeld voor alle wedstrijdleden, ouders, train(st)ers, toekomstige leden en belangstellenden uit de regio Rotterdam. Alles wat je maar wilt weten over onze afdeling kan je hier vinden.

De wedstrijdafdeling kent een bloeiend bestaan en neemt deel aan diverse regionale competities en vriendschappelijke wedstrijden.

De ploeg traint onder leiding van een geschoolde zwemtrainer en is in de laatste jaren aardig succesvol gebleken. Om deze successen te kunnen behouden, moet een zo sterk mogelijke ploeg beschikbaar zijn.

Er blijft daarom steeds behoefte aan nieuwe zwemmers. Deze komen uit de andere afdelingen van ACZ, maar ook nieuwe leden zijn van harte welkom! Voor de hele goede zwemmers is het mogelijk om op provinciaal of nationaal niveau te sporten.

Proefzwemmen

ACZ biedt een ieder de mogelijkheid om (indien geschikt) wedstrijden te zwemmen. Door het kopen van een 3-banenkaart (kosten € 10) kan je 3 keer, in 2 weken, op proef meetrainen. Hierna wordt in overleg met de trainers besloten of je voldoende kwaliteit en inzet hebt om te worden toegelaten tot de wedstrijdploeg.

Stuur een bericht naar wedstrijd@acz-capelle.nl voor meer informatie!

Foto: Leo van Eijk

Trainingen

Tijdens de trainingen worden de zwemmers een aantal basistechnieken bijgebracht en worden de conditie en snelheid verhoogd. De zwemmers trainen in banen, verdeeld naar leeftijd en vermogen van de zwemmers. Afhankelijk van je leeftijd en je vaardigheden word je ingedeeld in de A of de B ploeg. In de A ploeg zitten over het algemeen de jongere zwemmers. In de B ploeg zitten de oudere en/of meer ervaren zwemmers. De trainers bepalen of een zwemmer in de A of B ploeg hoort.

Trainingsopbouw
De training is grofweg opgebouwd uit de volgende onderdelen:

– Warming-up
Tijdens de warming-up wordt het lichaam klaargemaakt voor de training. Dit wordt het inzwemmen genoemd.
Inzwemmen is belangrijk, omdat tijdens de trainingen veel wordt gevraagd van je de spieren.

– Zwemtraining
Tijdens de training zelf wordt er gezwommen volgens een schema. Deze schema’s worden gemaakt om de conditie,de snelheid, de techniek en de beweeglijkheid in het water te verbeteren. Tijdens de training worden soms hulpmiddelen gebruikt zoals: zwemplankje, beenblok (pullboy), handpeddels en korte zwemvliezen (zoomers). Het meest worden de zwemplankjes (voor trainen van de benen) en de beenblokken (voor het trainen van de armen) gebruikt. Deze zijn aanwezig in het zwembad. De andere hulpmiddelen zijn van de zwemmers zelf en deze worden in overleg met de trainer aangeschaft.

– Cooling-down
Een goede cooling-down kan voorkomen dat je stijve en verkrampte spieren krijgt en het bevorderd het herstel na de training. Na iedere training wordt er daarom uitgezwommen. Ook douchen en eventueel de spieren nog wat rekken is niet onverstandig.

– Afsluiting
De afsluiting bestaat uit het kort nabespreken van de training en eventueel opruimen van de materialen.

Afmelden

Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het systeem om je af te melden voor wedstrijden. Tot die tijd kan je je afmelden door een mail te sturen naar afmelden.wedstrijd@acz-capelle.nl.

Vermeld in je mail duidelijk wat je wil. Onderstaande informatie is hierbij nodig:
– Naam van de zwemmer
– Naam en datum van de wedstrijd
– Het programmanummer, de afstand en de slag