Wedstrijdzwemmen

Welkom

Wedstrijdzwemmen is een populaire sport in Nederland. Bij ACZ kun je op allerlei niveaus deelnemen aan de wedstrijdsport. De afdeling neemt deel aan diverse regionale competities, toernooien en vriendschappelijke wedstrijden en biedt daardoor een breed aanbod voor de leden om deel te nemen aan de sport op ieder zijn eigen niveau.

De ploeg staat onder leiding van gediplomeerde trainers die worden bijgestaan door hulptrainers. Deze trainersgroep staat met veel enthousiasme langs de badrand om alle leden zo goed mogelijk te begeleiden en ontwikkelen.

De wedstrijdafdeling kent een bloeiend bestaan en neemt deel aan diverse regionale competities en vriendschappelijke wedstrijden.

De ploeg traint onder leiding van een geschoolde zwemtrainer en is in de laatste jaren aardig succesvol gebleken. Om deze successen te kunnen behouden, moet een zo sterk mogelijke ploeg beschikbaar zijn.

Er blijft daarom steeds behoefte aan nieuwe zwemmers. Deze komen uit de andere afdelingen van ACZ, maar ook nieuwe leden zijn van harte welkom! Voor de hele goede zwemmers is het mogelijk om op provinciaal of nationaal niveau te sporten.

Proefzwemmen

ACZ biedt eenieder de mogelijkheid om (indien geschikt) wedstrijden te zwemmen. Door het kopen van een 3-banenkaart (kosten € 10) kan je 3 keer, in 2 weken, op proef meetrainen. Je krijgt op deze manier een goede indruk van wedstrijdzwemmen en de sfeer binnen de afdeling. Hierna wordt in overleg met de je trainers besloten op welke momenten en in welke baan je kunt gaan trainen.

Stuur een bericht naar wedstrijd@acz-capelle.nl voor meer informatie!

Foto: Leo van Eijk

Trainersgroep

De wedstrijdploeg heeft meerdere trainers met diploma’s. Hiermee wordt gewaarborgd dat onze leden een kwalitatief goede training krijgen en de zwemslagen stap voor stap goed krijgen aangeleerd of zich stap voor stap kunnen verbeteren.

Trainingen

Training is een belangrijk onderdeel van wedstrijdzwemmen. Het zwemmen van races is een klein onderdeel van de tijd die je als zwemmer in het water ligt. De trainingen bestaan uit technische onderdelen, vergroten van conditie en verhogen van snelheid.  Om de trainingen zo waardevol als mogelijk te laten zijn een aantal zaken belangrijk:

 • Trainingen zijn onder leiding van gediplomeerde trainers;
 • Trainingen worden geschreven aan de hand van een jaarplanning;
 • Er gelden een aantal gedragsregels:
  • We gaan respectvol met elkaar om;
  • We zijn minimaal 10 minuten voor de training aanwezig in de zwemzaal;
  • Iedereen helpt mee bij de opbouw van het bad;
  • We voeren de opdrachten en aanwijzingen van de trainer uit;
  • We helpen allemaal bij de afbouw van het bad.

De komende periode staat tot nader order nog in het teken van de maatregelen rondom Corona. Volg ten alle tijden de instructies op van je trainer en/of het aanwezig zwembadpersoneel.

De training bestaat altijd op een warming-up, inzwemmen, kernopdracht (kunnen er meerdere zijn), uitzwemmen en het opruimen van het zwembad en materialen. ACZ traint op de volgende momenten:

DagTijdstipDoelgroep
Maandag18:00 – 19:00A-groep
Maandag19:00 – 20:30TOP-groep
Maandag19:00 – 20:00B-groep
Maandag20:00 – 21:00B-groep
Dinsdag05:30 – 07:00Plusgroep
Woensdag18:00 – 19:00A-groep
Woensdag19:00 – 20:30TOP-groep
Woensdag19:00 – 20:00B-groep
Woensdag20:00 – 21:00B-groep
Donderdag05:30 – 07:00Plusgroep
Vrijdag18:00 – 19:00A-groep
Vrijdag19:00 – 20:30TOP-groep
Vrijdag19:00 – 20:00B-groep
Vrijdag20:00 – 21:00B-groep
Zondag08:00 – 09:30TOP-groep
Zondag08:00 – 09:00Plusgroep

Wedstrijdcommissie

De wedstrijdcommissie bestaat uit een aantal vrijwilligers die het organisatorische gedeelte van de vereniging op zich nemen. De zwemcommissie ondersteunt de trainersgroep om hen te ontlasten.

Wedstrijd uitnodigingen

Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het systeem om je af te melden voor wedstrijden. Tot die tijd kan je je afmelden door een mail te sturen naar afmelden.wedstrijd@acz-capelle.nl.

Vermeld in je mail duidelijk wat je wil. Onderstaande informatie is hierbij nodig:
– Naam van de zwemmer
– Naam en datum van de wedstrijd
– Het programmanummer, de afstand en de slag