Wedstrijdzwemmen

Welkom

Wedstrijdzwemmen is een populaire sport in Nederland. Bij ACZ kun je op allerlei niveaus deelnemen aan de wedstrijdsport. De afdeling neemt deel aan diverse regionale competities, toernooien en vriendschappelijke wedstrijden en biedt daardoor een breed aanbod voor de leden om deel te nemen aan de sport op ieder zijn eigen niveau.

De ploeg staat onder leiding van gediplomeerde trainers die worden bijgestaan door hulptrainers. Deze trainersgroep staat met veel enthousiasme langs de badrand om alle leden zo goed mogelijk te begeleiden en ontwikkelen.

De minimale vereiste om deel te nemen aan wedstrijdzwemmen is het hebben van een B-diploma. Kom gerust een keer kijken of zwem een keer mee tijdens een proeftraining om te ervaren of de sport iets voor jou is.

Onze afdeling maakt (naast mail en een whatsapp groep) gebruik van de Teamapp. Op deze manier kunnen we snel informatie delen in een centrale omgeving. Download de app en meldt je aan voor de relevante groepen!

Proefzwemmen

ACZ biedt eenieder de mogelijkheid om (indien geschikt) wedstrijden te zwemmen. Door het kopen van een 3-banenkaart (kosten € 10) kan je 3 keer, in 2 weken, op proef meetrainen. Je krijgt op deze manier een goede indruk van wedstrijdzwemmen en de sfeer binnen de afdeling. Hierna wordt in overleg met de je trainers besloten op welke momenten en in welke baan je kunt gaan trainen.

Stuur een bericht naar wedstrijd@acz-capelle.nl voor meer informatie!

Foto: Leo van Eijk

Trainersgroep

De wedstrijdploeg heeft meerdere trainers met diploma’s. Hiermee wordt gewaarborgd dat onze leden een kwalitatief goede training krijgen en de zwemslagen stap voor stap goed krijgen aangeleerd of zich stap voor stap kunnen verbeteren. De trainersgroep bestaat uit:

TijdstipMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZondag
05:30 – 07:00Petra van Achteren
Robbert van Dam
Martijn van den Berge
Els Lems
08:00 – 09:30Martijn van den Berge
Petra van Achteren
Christa van Santen
Emoke Oldenkamp
Linda van Dam
18:00 – 19:00Martijn van den Berge
Petra van Achteren
Jaccomar van Zoest
Mariska Scheel
Esther Reinders
Martijn van den Berge
Petra van Achteren
Anna Hoogenboezem
Christa van Santen
Mariska Scheel
Martijn van den Berge
Petra van Achteren
Jaccomar van Zoest
Anna Hoogenboezem
Christa van Santen
Linda van Dam
19:00 – 20:00Petra van Achteren
Esmee Spaans
John Hoogenboezem
Thamar Karstel
Petra van Achteren
Esmee Spaans
Els Lems
Petra van Achteren
Esmee Spaans
John Hoogenboezem
19:00 – 20:30Martijn van den Berge
Stefan Groen
Martijn van den Berge
Stefan Groen
Martijn van den Berge
Robbert van Dam
20:00 – 21:00Martijn van den Berge
Simone van Engelsdorp
Saviël Armand
Martijn van den Berge
Simone van Engelsdorp
Saviël Armand
Martijn van den Berge
Simone van Engelsdorp
Saviël Armand
Julian van Erk

Wedstrijdcommissie

De wedstrijdcommissie bestaat uit een aantal vrijwilligers die het organisatorische gedeelte van de vereniging op zich nemen. De wedstrijdcommissie ondersteunt de trainersgroep om hen te ontlasten.

Vanaf 7 september 2020 bestaat de zwemcommissie uit drie leden, zijnde Bas-Jaap van Ommen, Pien Schravesande en Rutger Dalm. Er wordt een nieuwe verdeling gehanteerd in de rollen binnen de wedstrijdcommissie om eenieder zijn sterke punten zo optimaal mogelijk in te zetten.

Voor iedereen die ons nog niet kent, hieronder een kort voorstelrondje.

Bas-Jaap

Ik ben Bas-Jaap van Ommen, 20 jaar en al bijna 15 jaar lid van ACZ. Na jaren actief als zwemmer ben ik van af dit seizoen ook actief als lid van de Wedstrijdcommissie. Hier heb ik veel zin in, zeker met alle nieuwe uitdagingen die ons te wachten staan dit seizoen.

Naast mijn liefde voor zwemmen heb ik nog een andere liefde namelijk Feyenoord hier ga ik met mijn vader vaak naar toe. Al mijn hele leven woon ik in Capelle aan den IJssel, hier heb ik ook mijn middelbareschooltijd doorlopen op het Comenius College Lijstersingel. Dit jaar ga ik beginnen aan mijn derde jaar Econometrie aan de Erasmus Universiteit. Ik heb al veel nieuwe mensen ontmoet deze eerste weken, mocht iemand nog verder vagen hebben stel ze gerust.

Pien

Mijn naam is Pien Schravesande, 21 jaar en woonachtig in Krimpen aan den IJssel. Op dit moment in mijn laatste jaar van mijn Hbo-opleiding bouwkunde. Naast mijn opleiding heb een bijbaan bij Carwash Capelle, dus rij zeker een keer langs als je auto een beurt nodig heeft ;).

Zelf ben ik ooit begonnen bij ACZ en daarna vertrokken naar de Lansingh, later naar MNC Dordrecht. Vanaf dat moment besloten mijn sportieve dromen na te gaan jagen en aangesloten bij het nationale team bij het RTC in Drachten. Een aantal hoogtepunten zijn het behalen van nationaal goud en internationaal zilver op de 4×100 vrij op de EJK in Baku en het Nederlands record. In 2017 besloten hier een punt achter te zetten en inmiddels een gewone student. Nog steeds vind ik het erg leuk om bezig te zijn met zwemmen en me inmiddels ook bezig te houden met de organisatie daaromheen

Rutger Dalm

Hoi allemaal. Ik ben Rutger, 30 jaar en inmiddels 18 jaar actief als zwemmer. In een ver verleden ben ik begonnen met wedstrijdzwemmen bij ACZ, daarna ongeveer 15 jaar lid geweest van de KZV de Lansingh (en tussendoor een jaartje bij de Devel in Zwijndrecht).

Bij de Lansingh ben ik met Martijn en Petra vanaf 2014 de wedstrijd afdeling daar een nieuw leven in geblazen en 5 jaar voorzitter geweest van de zwemcommissie. Daarna ben ik een jaar actief geweest als Penningmeester. In het dagelijks leven ben ik Financial Controller bij Coolblue, heb ik mijn master in Accountancy en ga ik met veel plezier met mijn broertje naar Feyenoord. Ik heb enorm veel zin om iets moois bij te gaan dragen aan ACZ en hoop jullie allemaal snel te zien in het zwembad!

Als je suggesties of vragen hebt mail ze dan gerust naar wedstrijd@acz-capelle.nl of schiet ons even aan in het zwembad.

Trainingen

Training is een belangrijk onderdeel van wedstrijdzwemmen. Het zwemmen van races is een klein onderdeel van de tijd die je als zwemmer in het water ligt. De trainingen bestaan uit technische onderdelen, vergroten van conditie en verhogen van snelheid.  Om de trainingen zo waardevol als mogelijk te laten zijn een aantal zaken belangrijk:

 • Trainingen zijn onder leiding van gediplomeerde trainers;
 • Trainingen worden geschreven aan de hand van een jaarplanning;
 • Er gelden een aantal gedragsregels:
  • We gaan respectvol met elkaar om;
  • We zijn minimaal 10 minuten voor de training aanwezig in de zwemzaal;
  • Iedereen helpt mee bij de opbouw van het bad;
  • We voeren de opdrachten en aanwijzingen van de trainer uit;
  • We helpen allemaal bij de afbouw van het bad.

De komende periode staat tot nader order nog in het teken van de maatregelen rondom Corona. Volg ten alle tijden de instructies op van je trainer en/of het aanwezig zwembadpersoneel.

De training bestaat altijd op een warming-up, inzwemmen, kernopdracht (kunnen er meerdere zijn), uitzwemmen en het opruimen van het zwembad en materialen. ACZ traint op de volgende momenten:

DagTijdstipDoelgroep
Maandag18:00 – 19:00A-groep
Maandag19:00 – 20:30TOP-groep
Maandag19:00 – 20:00B-groep
Maandag20:00 – 21:00B-groep
Dinsdag05:30 – 07:00Plusgroep
Woensdag18:00 – 19:00A-groep
Woensdag19:00 – 20:30TOP-groep
Woensdag19:00 – 20:00B-groep
Woensdag20:00 – 21:00B-groep
Donderdag05:30 – 07:00Plusgroep
Vrijdag18:00 – 19:00A-groep
Vrijdag19:00 – 20:30TOP-groep
Vrijdag19:00 – 20:00B-groep
Vrijdag20:00 – 21:00B-groep
Zondag08:00 – 09:30TOP-groep
Zondag08:00 – 09:00Plusgroep

Wedstrijd uitnodigingen

Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het systeem om je af te melden voor wedstrijden. Tot die tijd kan je je afmelden door een mail te sturen naar afmelden.wedstrijd@acz-capelle.nl.

Vermeld in je mail duidelijk wat je wil. Onderstaande informatie is hierbij nodig:
– Naam van de zwemmer
– Naam en datum van de wedstrijd
– Het programmanummer, de afstand en de slag

ACZ Synchroon cursus